ساده زیستی در سبک زندگی حضرت زهرا سلام الله علیها
سـبک زندگی« مفهومی است منظومه وار که از پیوند و ارتباط مجموعه اي از عوامل مؤثر در شـیوه و جغرافیاي زیست انسان ایجاد
می گردد و به دنبال آن یک ابر ساختار فرهنگی، اجتماعی، اقتصادي و امنیتی را پدید می آورد.
برخی گفته انـد الگوي مصـرف قابل مشاهـده ترین و بهترین شاخص سـبک زندگی است و قادر است بیشترین ارتباط را میان افراد و موقعیت اجتماعی وي برقرار سازد و از این منظر اهمیت تحلیلی بیشتري دارد.
اگر در جـامعه اي سـبک زنـدگی اسـلامی نهادینه گردد در نهایت مایه وصول به حیات طیبه است؛ زنـدگی پاکی که از هر گونه نابودي و کمبود و ناکامی و بیم و اندوهی به دور است.
در این میان پرداختن به نقش و جایگاه زینت و تجمل در سـبک زنـدگی اسـلامی امري اجتناب ناپـذیر است چرا که یکی از اجزاي اصـلی سـبک زنـدگی، زینت و تجمـل گرایی است و هماره تاریـخ نیز اولین حربه نفوذ دشـمنان در فرهنگ اسـلامی از طریق ایجاد
دلبستگی مفرط به تجملات بوده است.
در سـبکی که اسلام از زندگی ارائه می دهد به زینت و تجمل نگاه ویژه اي داشته است و به ارائه محـدوده اي براي زینت و تجمـل گرایی اقـدام نموده است درمنابع اسـلامی به ویژه قرآن کریم به صراحت هر گونه تحریم زینت و تجمل در وهله نخست را مردود می داند و نیز به سفارش خود آرایی پرداخته است و لیکن به منظور جلوگیري از افراط بشر در گرایش به خود آرایی و تجمل اقدام به تعیین محدوده در این زمینه می نمایـد و از هر گونه تجمل پرستی و اسـراف و دلبسـتن مفرط به دنیا نهی می نماید و آن را مذموم می داند در «الدروع الواقیة» صفحه 275 آمده است:
فَلَمَّا دَخَلَتْ فَاطِمَةُ عَلَيْهَا السَّلَامُ عَلَى رَسُولِ اللَّهِ قَالَتْ: «يَا رَسُولَ اللَّهِ، إِنَّ سَلْمَانَ تَعَجَّبَ مِنْ لِبَاسِي، فَوَ الَّذِي بَعَثَكَ بِالْحَقِّ نَبِيّاً مَا لِي وَ لِعَلِيٍّ مُنْذُ خَمْسِ سِنِينَ إِلَّا (مَسْكُ) كَبْشٍ، تُعْلَفُ عَلَيْهِ بِالنَّهَارِ بَعِيرُنَا، فَإِذَا كَانَ اللَّيْلُ افْتَرَشْنَاهُ، وَ إِنَّ مِرْفَقَتَنَا لَمِنْ أَدَمٍ حَشْوُهَا لِيفُ النَّخْلِ».
روزى فاطمه عليهاالسلام به محضر پيامبر صلي الله عليه و آله آمد و گفت: يا رسول اللّه! سلمان از لباس ساده من تعجب مى كند! قسم به خدايى كه تو را به پيامبرى برانگيخته است، مدت پنج سال است كه زيرانداز شبانه من و على پوست گوسفندى است كه روزها علوفه شترمان را بر روى آن مى ريزيم و بالش ما نيز قطعه پوستى است كه درون آن از ليف درخت خرماست.
گردآوري شده توسط نويسنده وبلاگ از كتاب هاي:
عارفی جو،مهدی،نقش و جایگاه زینت و تجمل در سبک زندگی اسلامی، صص29_31
لطیفی،محمود، گوهرهای فاطمی،قم،نگارش،چاپ هشتم،1390،ص58