شکست حصر و خروج از شعب ابی طالب
در تاریخ 15 رجب سال نهم بعثت، حضرت محمّد مصطفی رسول الله (صلّی الله علیه و آله و سلّم) به اتفاق دیگر مسلمین، از «شعب ابی طالب» بیرون آمدند
در اواخر سال ششم، و اوایل سال هفتم بعثت، چندین موضوع بسیار مهم، مشرکان و متنفذان قریش و مکّه را دچار نگرانی کرده و آنان را به زانو درآورده بود، از جمله :
- حمایت و پشتیبانی حضرت ابوطالب (علیه السلام)، شخصیت بزرگ و مورد احترام و اعتماد مردم شهر مکّه معظمه .
- اسلام آوردن حضرت حمزه سید الشهداء (علیه السلام)، پهلوان دلیر بنی هاشم .
- هجرت مسلمین به «حبشه» و آزادی عمل آنها در دین اسلام، در آن دیار .
- گسترش خانه به خانه ی دین اسلام و تمایل جوانان پاکدل قریش به سوی دین مبین اسلام .
بنابراین، طی جلسه ای که با هم داشتند، تصمیم به محاصره اقتصادی و اجتماعی حضرت محمّد مصطفی رسول الله (صلّی الله علیه و آله و سلّم)، و بطور کلی بنی هاشم و بنی عبدالمطلب را گرفتند و پیمان نامه ای نیز منعقد کردند، که برخی از مفاد آن به شرح زیر است :
- نباید کَسی با زنان آنان ازدواج بکند، و یا از آنان، زنی را به همسری برگزیند .
- هیچ کَس حق معامله، و خرید و فروش با آنان را ندارد .
این پیمان نامه، (که به «صحیفه ی ملعونه» مشهور است)، را درون کعبه آویختند و مواد آن نیز به شدّت و حدّت از سوی سران قریش، بخصوص «ابوجهل» پیگیری و دنبال می شد .
به پیشنهاد حضرت ابوطالب (علیه السلام)، بنی هاشم و بنی عبدالمطلب برای در اَمان ماندن از شرارت های مشرکان، به همراه شخص پیغمبر، در درّه ای به نام «شعب ابی طالب» که خارح از محیط زندگی مشرکان بود، در خانه ها و سایبان هایی محقر ساکن شدند .
این محاصره، سه سال به طول انجامید، و تنها در ماه های حرام که امنیت بر محیط حجاز حکم فرما بود، آنان می توانستند از درّه خارج بشوند و اندکی به خرید و فروش بپردازند .
پس از این مدّت، حضرت جبرئیل امین (علیه السلام) به حضرت محمّد مصطفی رسول الله (صلّی الله علیه و آله و سلّم) خبر داد که : «موریانه ای، آن صحیفه ی ملعونه را خورده و نابوده کرده است .»
با توجه به اینکه تنها عبارت «بسمک اللهم» که قریش و مردم مکّه، نامه های خود را با آن آغاز می کردند، باقی مانده بود، نشان از یک معجزه ی الهی است که در تاریخ اسلام رُخ داده بود .
بنابراین، محاصره در 15 رجب سال دهم بعثث به پایان رسید و حضرت محمّد مصطفی رسول الله (صلّی الله علیه و آله و سلّم) به همراه بنی هاشم و بنی عبدالمطلب از «شعب ابی طالب» بیرون آمدند .
منابع
1- فیض العلام، ص 308 / مصباح المتهجد، ص 741 / قلائد النحور، ج رجب، ص 145 / مصباح کفعمی، ج 2، ص 599 / بحارالانوار، ج 97، ص 598
2- برگرفته از کتاب «محمّد (ص) پیام آور خداوند»، نویسنده : «محمّد مهدی توکلی»، با تلخیص