ضرورت خودکفایی
خودکفایی، ضرورتی دینی و نظامی
ارتش و دیگر نیروهای مسلح، برای انجام مأموریت ها و رسیدن به اهداف مورد نظر، نیازمند دست یافتن به خودکفایی اند. قرآن کریم نیز به مؤمنان مجاهد، دستور می دهد: «در برابر دشمنان، آنچه توانایی دارید از نیرو و (همچنین) اسب های ورزیده (برای میدان نبرد) آماده سازید تا به وسیله آن، دشمن خدا و دشمن خویش را بترسانید». در این آیه، خداوند به مؤمنان مجاهد دستور می دهد پیش از حمله نظامی دشمن، به حد کافی برای هجوم احتمالی دشمن آماده شوند و نیرو و ابزار جنگی تهیه کنند.
خودکفایی نظامی در کلام امام راحل رحمه الله
برپایه رهنمودهای امام خمینی رحمه الله ، خودکفایی نظامی، هدف گران سنگی است که رسیدن به آن در پرتو فقر نظامی مقدور نخواهد بود. به عبارت دیگر، هنگامی که همه نیازهای قوای نظامی از خارج تأمین شود، هیچ گاه افراد به فکر خودکفایی نمی افتند و در نتیجه، برای برطرف ساختن نیازهای خود نمی کوشند. امام خمینی رحمه الله در این باره فرموده است: «اگر افکار شما آزاد باشد و باورتان آمد که ما می توانیم صنعتمند و صنعت کار باشیم، خواهیم بود. اگر افکارتان و باورتان این باشد که ما می توانیم مستقل باشیم و وابسته به غیر نباشیم، خواهیم توانست».
ارتش و خودکفایی
پس از پیروزی انقلاب اسلامی و تصمیم جمهوری اسلامی ایران در قطع وابستگی های سیاسی، اقتصادی و نظامی به کشورهای خارجی، همه مستشاران نظامی از کشور اخراج شدند و کارکنان نظامی که تا پیش از پیروزی انقلاب اسلامی، حتی اجازه انجام دادن کوچک ترین تعمیرات را بر روی وسایل نظامی نداشتند، با تشکیل مجموعه های تحقیقاتی، تعمیر، تجهیز و نگهداری این وسایل را خود به عهده گرفتند. آنها در این زمینه به پیشرفت های فراوانی رسیدند؛ به طوری که هم اکنون در بیشتر بخش های مهم و حساس نظامی، اعم از آموزش نیروی انسانی و نیز ساخت، تعمیر و نگهداری و تجهیز فن آوری های نظامی، به خودکفایی رسیده اند.