مراسم ازدواج در سبك زندگي حضرت زهرا سلام الله عليها
پیغمبر گرامی اسلام(صلی الله علیه وآله) در این مراسمی که برای تشکیل خانواده ای بود که بخش مهمی از تاریخ اسلام را دگرگون ساخت و جانشینان معصوم پیامبر(علیه السلام) همگی از آن به وجود آمدند، آنچنان برنامه ای اجرا نمود که دشمنان را خشمگین و دوستان را سربلند و دورافتادگان را وادار به تفکّر نمود.
امّ سلمه خدمت رسول خدا (صلی الله علیه وآله)عرض نمود: ای رسول خدا! پدر و مادرم فدایت باد، برادر و پسر عمویت علی دوست دارد اجازه دهید همسرش فاطمه را به خانه خود ببرد، و از این راه به زندگی خویش سر و سامانی بخشد. پیامبر(صلی الله علیه وآله) فرمود: چرا علی شخصاً این پیشنهاد را با من در میان نگذاشت؟ امّ سلمه عرض کرد: شرم و حیا مانع بود. در این جا پیامبر(صلی الله علیه وآله) به امّ ایمن فرمود: علی را خبر کن. امیرمؤمنان علی(علیه السلام) آمد و در مقابل پیامبر(صلی الله علیه وآله) نشست، اما سر خود را از شرم به زیر افکنده بود. پیامبر(صلی الله علیه وآله) فرمود: آیا میل داری همسرت را به خانه ببری؟ امیرمؤمنان علی(علیه السلام) در حالی که سرش را به زیر انداخته بود، عرض کرد: آری، پدر و مادرم به قربانت باد. جالب این که برخلاف آنچه در میان مردم تجمل پرست معمول است که از ماه ها قبل دست به کار این برنامه ها می شوند، پیامبر(صلی الله علیه وآله) باخوشحالی فرمود: همین امشب یا فردا شب ترتیب کار را خواهم داد. و همانجا دستور فراهم ساختن مقدمات جشن بسیار ساده ای که مملو از روحانیت و معنویت بود را صادر فرمود. این جشن ملکوتی و مراسم مربوط به آن، آن قدر بی تکلف و ساده برگزار شد که شنیدنش امروز برای ما تعجب آور است. امیرمؤمنان علی(علیه السلام) می گوید: مقداری از پول همان زرهی را که قبلا فروخته بودم پیامبر(صلی الله علیه وآله) نزد امّ سلمه به امانت گذارده بود، و به هنگام مراسم زفاف ده درهم از آن را از وی گرفت، و به من داد و فرمود: مقداری روغن و خرما و کشک با این پول خریداری کن. من این کار را انجام دادم، سپس پیامبر(صلی الله علیه وآله) شخصاًآستین را بالا زد و سفره تمیزی طلبید و آنها را با هم با دست خود مخلوط کرد و غذایی تهیه نمود و با همان غذا از مردم پذیرایی به عمل آورد. امیرمؤمنان علی(علیه السلام) شخصاً مأمور شد به مسجد بیاید و اصحاب را دعوت کند، هنگامی که به مسجد آمد خواست فقط برخی را دعوت کند، حیا مانع شد، از این رو صدای خود را بلند کرد و فرمود: «اَجِیبُوا اِلی وَلِیمَهِ فاطِمَهَ». شما را به میهمانی عروسی فاطمه دعوت می کنم. حضرت می گوید: مردم دسته دسته به راه افتادند و من از کثرت جمعیّت و کمی غذا شرمنده شدم، همین که پیامبر(صلی الله علیه وآله) از ماجرا آگاه شد به من فرمود: غصه مخور، من دعا می کنم تا خداوند غذا را برکت دهد; و چنین شد همگی از آن غذای کم خوردند و سیر شدند. جالب این که در پایان مراسم، به هنگامی که مردم به خانه های خود بازگشتند و خانه خلوت شد پیامبر(صلی الله علیه وآله)فاطمه(علیها السلام) را در سمت چپ و امیرمؤمنان علی(علیه السلام) را در سمت راست خود نشانید و از آبی که با دهانش تبرک کرده بود کمی بر بدن زهرا(علیها السلام) و کمی بر بدن امیرمؤمنان علی(علیه السلام) پاشید و درباره آنها دعا کرد و گفت: «اَللّهُمَّ اِنَّهُما مِنِّی وَ اَنَا مِنْهُما، اَللّهُمَّ کَما اَذْهَبْتَ عَنِّی الرِّجْسَ وَ طَهَّرْتَنِی تَطْهِیراً فَاَذْهِبْ عَنْهُمُ الرِّجْسَ وَ طَهِّرْهُمْ تَطْهِیراً». خداوندا! اینها از منند و من از آنها هستم، بارالها! همان طور که هر گونه رجس و پلیدی را از من دور کرده ای از آنها نیز دور کن و آنها را پاکیزه فرما. سپس فرمود: برخیزید و به خانه خود روید، خداوند بر شما هر دو مبارک گرداند.
دنیاپرستان مادی و مؤمنان ضعیف الایمانی که تحت تأثیر زرق و برق مادی این جهانند و آبرو و شخصیت و عظمت یک خانواده و مبارکی و شکوه مراسم عروسی را در آن تشریفات و تجملات کمر شکن و طاقت فرسا می دانند ببینند و عبرت بگیرند، ببینند و از این برنامه انسان ساز که مایه خوشبختی همه پسران و دختران جوان است الهام بگیرند، و نمونه تعلیمات اسلام رابه صورت زنده و عملی در «مراسم جشن عروسی» فاطمه زهرا(علیها السلام) باچشم خود در صفحات تاریخ مشاهده کنند.
اكنون نکات زیر را براي برگزاري مراسم ازدواج اسلامي پیشنهاد می کنیم:
بايسته هاي جشن ازدواج:
1. باید ابتدا عروس و داماد ملزم به رعایت آداب اسلامی باشند و مسائل شرعی مثل پوشش، آرایش و سایر مسائل را مراعات کنند و مرتکب کار خلاف شرع نشوند.
2. حتی الامکان زمان مناسبی برای مراسم جشن انتخاب شود مثل ایام میلاد، اعیاد مذهبی یا حتی الامکان شب یا روز جمعه.
3. عروس و داماد در نحوه برگزاری مجلس جشن با هم مشورت کنند و با خانواده های خود نیز صحبت کنند تا هر دو خانواده عروس و داماد هماهنگ عمل کنند؛ در این صورت از دخالت افراد خلاف کار جلوگیری می شود.
4. از افراد هنرمندی که می توانند به خواندن اشعار، بیان لطیفه های مناسب مجلس را شاد و گرم نگه دارند، دعوت بعمل بیاید تا مجلس جشن سوت و کور نباشد و جلوی سوء استفاده بعضی از افراد که در این موقعیت ها می خواهد اشاعه فحشا کنند و دست به کارهای خلاف شرع بزنند، جلوگیری شود.
5. مجلس زنانه و مردانه کاملا مجزا باشد و از اختلاط زن و مرد جلوگیری شود. از رقصیدن افراد فامیل که گاها نامحرم هستند مانند (خواهر عروس و خاله او و …. نزد داماد) در انظار یکدیگر جلوگیری شود.
6. برای کسی که امکانش را داردوتا جایی که توان مالی دارد پذیرایی خوبی از میهمانان داشته باشد زیرا یکی از وسایل شادی بخش همین پذیرایی هاست و می تواند جانشین خوبی برای کارهای حرام باشد.
7. از افراد متدین و وزین و با شخصیت در مجلس خودتان دعوت کنید زیرا حضور آنها در این گونه مجالس باعث می شود جلوی برخی از کارهای خلاف گرفته شود.
8. اگر همه تمهيدات فوق الذكر را به كار بستيد ولي در عين حال عده اي ابراز نارضايتي كردند نگران نباشيد و هيچ گاه رضايت ديگران را بر رضايت خدا ترجيح ندهيد و همه تلاش تان اين باشد كه رضايت خداوند را به دست آوريد.
اينكه گفتيد امر به معروف و نهي از منكر كم اثر شده است به خاطر اينست كه اين وظيفه ديني خوب انجام نمي شود و بسياري از افراد از انجام آن شانه خالي مي كنند و الا اگر همه وظيفه خود بدانند و اين دو فريضه الهي را انجام دهند جلوي بسياري از منكرات گرفته مي شود و بسياري از كارهاي خوب و معروف نهادينه مي شود.
نكته ديگر اينكه صرف احتمال كم اثر بودن باعث ساقط شدن تكليف نمي شود. همين كه احتمال اثر بدهيد بايد وظيفه خود را انجام دهيد. البته سعي شود در برخورد با والدين و بستگان از ادب و اخلاق اسلامي بهره گرفته شود.
گردآوري شده توسط نويسنده وبلاگ از كتاب هاي:
زهرا(سلام الله علیها) برترین بانوی جهان، مکارم شیرازی، ناصر، قم،سرور، 1388،صص41-45
همسرداري، پناهي، علياحمد،قم، دفتر نشر معارف، چاپ دوم، 1391،صص 43-45