مشاركت مدنى و حقوقى
صلح و آرامش در جامعه
کاربرد صلح در عقود بانکی
مشاركت مدنى و حقوقى
اين دو عقد نيز از نظر مورد، عامند و در همۀ بخش ها كاربرد دارند؛ ولى درعين حال محدوديت هم دارند. در ماده هفت قانون عمليات بانكى بدون ربا آمده است: «بانك ها مىتوانند به منظور ايجاد تسهيلات لازم براى گسترش فعاليت بخشهاى مختلف توليدى و بازرگانى و خدماتى قسمتى از سرمايهو يا منابعمورد نياز اين بخش ها را به صورت مشاركت تأمين نمايند.» یعنی قسمت ديگرى از سرمايه و منابع مورد نياز بايد به وسيلۀ متقاضى تسهيلات تأمين شود و اصولا اگر چنين نشود، مشاركت تحقق نخواهد يافت. بنابراين متقاضيانى كه هيچ گونه سرمايه اى ندارند و تنها از نيروى كار و تخصّص و مديريت برخوردارند، نمىتوانند ازاين طريق تسهيلات دريافت كنند.
درسیستم بانکداری اسلامی بانک ها از طریق مجموعه عقود مبادرت به ارائه تسهیلات در جهت تحقق اهداف اقتصادی جامعه می نمایند وتوافقاتی که با یکدیگر می نمایند ممکن است در قالب عقود معین ونامعین باشد.
«به کارگیری قرارداد صلح در کنار قراردادهای بانکی دارای فواید و آثار متعددی است از جمله: در مواردی که قراردادی جایز است و طرفین میخواهند لازم باشد، می توانند مفاد آن را از طریق صلح لازم نمایند. برای مثال می توان مفاد قراردادهای جعاله، مضاربه و شرکت را به صلح انشاء کرد تا لازم گردد.
قسمتی از پايان نامه خانم اعظم خطيري(طلبه مركز تخصصي تفسير و علوم قرآنی نرجس خاتون سلام الله علیها)