نحوه شهادت محسن بن علي عليه السلام
7 ربيع الاول سالروز شهادت مظلومانه ي محسن بن علي عليه السلام
بسیاری از منابع شهادت محسن را مصادف با حمله به بیت حضرت زهرا(س) در جریان بیعت گرفتن از حضرت علی(ع) دانستهاند. شهرستانی (م ۵۴۸ق) در کتاب الملل و النحل به نقل از ابراهیم بن سیار معروف به نظام (م۲۳۰ ق) یکی از بزرگان معتزله نقل میکند که ضربه در به پهلوی فاطمه(س) در آن روز موجب سقط محسن شد، وی میگوید:
ضرب بطن فاطمه یوم البیعه حتی القت الجنین من بطنها وکان یصیح احرقوا دارها بمن فیها
روز بیعت چنان بر شکم فاطمه زدند که بچهاش سقط شد و فریاد میزد: خانهاش را با هر کس داخل آن است بسوزانید!
نظام به دلیل این عقیده و برخی عقاید دیگر از سوی برخی از اهل سنت تکفیر شده است.
همچنین ابن ابی الحدید نیز در داستان مناظره با استادش ابوجعفر نقیب به سقط محسن در جریان بیعت اشاره میکند.
بنابراین سقط محسن در جریان بیعتخواهی طرفداران ابوبکر از علی(ع) پس از رحلت رسول خدا(ص) بوده است.
تاریخ شهادت
تاریخ دقیق شهادت محسن مشخص نیست. ولی با تفحص در گزارشهای تاریخی میتوان نتیجه گرفت، این واقعه پس از رحلت پیامبر(ص) با فاصله یک ماه یا بیشتر صورت گرفتهاست. بدین جهت آنچه مشهور است که هجوم به خانه حضرت علی(ع) با فاصله چند روزه از رحلت رسول اکرم (ص) اتفاق افتاده، صحیح نمیباشد.
این اشتباه از آنجا ناشی شده که طبق گزارشهای تاریخی، هجوم به بیت فاطمه (س) چند بار اتفاق افتادهاست. در هجوم اول درگیری صورت نگرفته تا منجر به شهادت محسن شود. بعضی با تصور اینکه در هجوم اول، جریان آتش زدن درب خانه اتفاق افتاده شهادت محسن را چند روز پس از رحلت پیامبر (ص) دانستهاند.
با این تعبیر ایام محسنیه که در اوایل ربیع الاول گرفته میشود با گزارشهای تاریخی تطبیق ندارد. دلایلی برای اثبات این موضوع وجود دارد؛ از جمله تحرکات اجتماعی و سیاسی حضرت زهرا(س) که نشان از عدم بیماری ایشان است و همچنین برگشت سپاه اسامه بن زید و ربط آن به حمله به خانه حضرت علی (ع).
محل دفن
هیچیک از منابع معتبر و دست اول تاریخی و مقاتل، به محل دفن حضرت محسن(ع)اشاره نکردهاند.اما در روایتی آمده است که حضرت علی(ع) به فضه خادم حضرت زهرا فرمود بدن محسن را در آستانه خانه دفن کند.
ديده شده توسط نويسنده وبلاگ در كتاب تبليغ