کدبانو باش!
کدبانو بودن
خانم کدبانو و شایسته علاوه بر عقل و دینداری و اخلاق نیک و عفت و نجابت و شرافت و زیبایی، خوب شوهرداری، خانهداری و بچهداری میکند.
شوهرداری کلمه کوچکی است ولی معنای بسیار وسیعی دارد. شوهرداری آن قدر مهم است که در ردیف جهاد در راه خدا نهاده شده است.
حضرت علی علیه السلام فرمود: «جهادزن خوب شوهردارى كردن اوست.»
زن اگر عاقل و باتدبیر باشد شوهرش را به هر طرف که بخواهد میبرد و
در دنیا و آخرتش دخالت میکند. آرامش دنیوی و سعادت اخروی مرد در اختیار زن است. زنی را میتوان گفت خوب شوهرداری میکند که رفتارش چنین باشد: در حفظ دین و تقوا و انجام وظایف الهی، شوهرش را یاری کند.
باادب، خوشزبان، امانتدار، راز نگهدار، راستگو، مهربان، خوش نفس و خوش اخلاق باشد. شوهرش را گرامی و محترم بدارد. وقتی وارد منزل شد به استقبالش برود و سلام و احوال پرسی کند. خانه را محل استراحت او قرار دهد. هنگام بروز مشکلات و ناراحتیها دلداریش دهد. اگر بیمار شد مانند مادر مهربان از او پرستاری کند. در برابر شوهر، متواضع و فرمان بردار است و در صورت امکان از دستوراتش تخلف نمیکند. از زحمات شوهر و چیزهایی که در منزل میآورد قدردانی و تشکر مینماید. هیچ گاه از شوهر چیزی را مطالبه نمیکند که قدرت تهیه آن را ندارد. در منزل و برای شوهر آرایش میکند. بهترین لباسها را میپوشد و برایش دلبری مینماید. در حضور شوهر از مردهای دیگر تعریف و تمجید نمیکند، اسباب رنجش و عصبانیت مرد را فراهم نمیسازد و اگر عصبانی شد سکوت میکند و برای جلب رضایت او جدیت مینماید. در برابر خواستههای مشروع همسرش لجبازی و ستیزهگری نمیکند و از ایراد و بهانهجویی جداً اجتناب میکند. اگر مرتکب اشتباهی شد فوراً از شوهر عذرخواهی مینماید و اگر شوهر از او عذرخواهی کرد عذرش را میپذیرد. وقتی از منزل بیرون میرود سنگین و باوقار و بدون آرایش خارج میشود و با مردان بیگانه گرم نمیگیرد و شوخی نمیکند. در حل مشکلات زندگی به شوهرش یاری میرساند. مراقب بهداشت و غذا و لباس شوهر نیز خواهد بود.
خانم خانهدار، زنی است که با عقل و تدبیر و حسن سلیقه، خانه را به بهترین وجه اداره میکند. خانه را تمیز و لطیف و پاکیزه و زیبا و مرتب نگه میدارد، هر چیز را در جای مخصوص خود میگذارد. در غذا پختن خوش سلیقه و کاردان است. در نهایت صرفهجویی، غذاهای خوب و خوشمزه تهیه میکند. در تهیه غذا رعایت بهداشت و نیازهای غذایی افراد خانواده را میکند. در زندگی، اقتصاد و میانهروی را رعایت میکند و از اسراف و تبذیر و ولخرجی اجتناب مینماید. در جایی که باید خرج کرد خرج میکند و در جای امساک، دست نگه میدارد. در اموال شوهر بدون اجازهاش تصرف نمیکند. امانتدار و مورد اعتماد است، مهماننواز و آبرودار میباشد. زرنگ و پرکار و هنرمند است و تا میتواند کارهای منزل را خودش انجام میدهد و از خدمت گزار استفاده نمیکند. به مقدار احتیاج گل دوزی و خیاطی را یاد گرفته این قبیل کارها راخودش انجام میدهد. یک زن کدبانو خوب بچهداری میکند. بچهها را نظیف و تمیز و پاکیزه و زیبا نگه میدارد. در تغذیه، بهداشت و سلامت بچهها و نیازهای غذایی آنها را رعایت میکند، به دستورهای بهداشتی عمل میکند تا بچهها بیمار نشوند و اگر بیمار شدند در معالجه و درمان و پرستاریشان جدیت مینماید. با قوانین و برنامههای تربیت کودک آشناست و در تربیت فرزندان از آنها استفاده میکند. در درس به فرزندانش کمک میکند و مواظب اخلاق و رفتارشان هست. چنین بانویی را میتوان کدبانوی خانه و خانم ممتاز و شایسته دانست. به احادیث زیر توجه فرمایید:
حضرت علی علیه السلام فرمود: «جهاد زنِ خوب شوهردارى كردنِ اوست.»
حضرت صادق علیه السلام فرمود: «بهترين زنان شما زنى است كه خوش بو باشد و خوب غذا طبخ كند. وقتى خرج مىكند به جا خرج كند و اگر امساك مىكند به جا امساك نمايد. چنين زنى يكى از عمّال خدا مىباشد و عامل خدا خسران و ندامت ندارد.[1]»
مردی خدمت رسول خدا صلی الله علیه و آله عرض کرد: «زنى دارم كه وقتى وارد منزل مىشوم به اسقبالم مىآيد، هنگام خروج از منزل بدرقهام مىكند، وقتى مرا غمناك ديد مىگويد: چرا محزون هستى؟ اندوه تو اگر براى رزق و روزى است خدا آن را تكفل كرده است و اگر براى امور آخرت اندوهناك هستى خدا اهتمام تو را زياده گرداند. رسول خدا فرمود: خدا در زمين عمّالى دارد و زن تو از عمّال خداست و نصف اجر شهيد دارد.[2]»
امیرالمؤمنین علیه السلام فرمود: «بهترین زنان شما پنج دستهاند، عرض شد کدامند؟ فرمود: فرمانبردار، نرم خو، موافق، اگر همسرش را خشمناک دید چشمش را برای خواب به هم نمیگذارد مگر این که شوهر را راضی و خشنود گرداند. در هنگام غایب بودن شوهر، خودش را
حفظ میکند. چنین زنی یکی از عمّال خدا میباشد و عامل خدا خسران و ضرر ندارد.[3]»
پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله فرمود: «هر زنى كه با شوهر خود مدارا نكند و چيزهايى را كه قدرت انجام آنها را ندارد بر او تحميل كند خداوند متعال هيچ عمل خيرى را از او قبول نمىكند، خدا را ملاقات مىنمايد در حالى كه بر او خشمناك خواهد بود.[4]»
باز ایشان فرمود: «هر زنى كه شوهرش را در حج و جهاد يا طلب علم يارى كند خدا ثوابى به او مىدهد كه مطابق اجر زن ايوب باشد.[5]»
1.وسائل الشيعه، ج 14، ص 15:« خير نسائكم الطيّبة الريح، الطيّبة الطبيخ التى اذا انفقت انفقت بمعروف و ان امسكت امسكت بمعروف فتلك عامل من عمّال اللّه و عامل اللّه لايخيب و لا يندم»
2. همان، ص 17:« انّ لى زوجة اذا دخلت تلّقتنى و اذا خرجت شيعتنى و اذا رأتنى مهموماً قالت لى ما يهمّك؟ ان كنت تهتمّ لرزقك فقد تكفّل لك به غيرك. و ان كنت تهتمّ لامر آخرتك فزادك اللّه همّاً. فقال رسول اللّه: ان اللّه عمّالًا و هذه من عماله، لها نصف اجر الشهيد»
3. همان، ص 15:« خير نسائكم الخمس قيل: و ما الخمس؟ قال: الهينّة، الليّنة المؤاتية، التى اذا غضب زوجها لم تكتحل بغمض حتى يرضى، و اذا غاب عنها زوجها حفظته فى غيبته. فتلك عامل من عمّال اللّه و عامل اللّه لايخيب»
4. مكارم الاخلاق، ص 246:« ايّما امرأة لم ترفق بزوجها و حملته على ما لايقدر عليه و ما لايطيق لم تقبل منها حسنة و تلقى اللّه و هو عليها غضبان»
5. همان، ص 230:« ايّما امرأة اعانت زوجها على الحج و الجهاد او طلب العلم اعطاها اللّه من الثواب ما يعطى امرأة ايّوب عليه السلام»
ديده شده توسط سليماني (نويسنده وبلاگ) در كتاب “انتخاب همسر"ص134