اصول چهارگانه رسیدن به سعادت در قرآن
مطابقت با قرآن
اصول چهارگانه رسیدن به سعادت در قرآن
با تاملی در سوره مبارکه والعصر خداوند متعال در راستای سعادت انسان برنامه جامعى تنظيم كرده كه در آن بر چهار اصل تكيه شده است:
اصل اول در اين برنامه مساله «ايمان» است كه زيربناى همه فعاليتهاى انسان را تشكيل مىدهد، چرا كه تلاشهاى عملى انسان از مبانى فكرى و اعتقادى او سرچشمه مىگيرد، نه اینکه همچون حيوانات صرفاً انگيزههاى غريزى داشته باشد. و به تعبير ديگر اعمال انسان تبلورى است از عقائد و افكار او، و به همين دليل تمام انبياى الهى قبل از هر چيز به اصلاح مبانى عقيدتى امتها مىپرداختند، مخصوصا با شرك كه سرچشمه انواع رذائل و بدبختي ها و پراكندگي ها است به مبارزه مىپرداختند.
در اصل دوم به ميوه درخت بارور و پر ثمره ايمان پرداخته از «اعمال صالح» سخن مىگويد.
و از آنجا كه ايمان و اعمال صالح هرگز تداوم نمىيابد مگر اينكه حركتى در اجتماع براى دعوت به سوى حق و شناخت و معرفت آن از يك سو، و دعوت به استقامت و صبر در طريق انجام اين دعوت از سوى ديگر صورت پذيرد، به دنبال اين دو اصل، به دو اصل ديگر اشاره مىفرمايد كه در حقيقت ضامن اجراى دو اصل اساسى «ايمان» و «عمل صالح» است.
در اصل سوم به مساله «تواصى به حق» يعنى دعوت همگانى و عمومى به سوى حق اشاره مىكند، تا همگان حق را از باطل به خوبى بشناسند و هرگز آن را فراموش نكنند در مسير زندگى از آن منحرف نگردند.
به هر حال جمله «تَواصَوْا بِالْحَقِّ» معنى بسيار وسيعى دارد كه هم «امر به معروف و نهى از منكر» را شامل مىشود، و هم «تعليم و ارشاد جاهل» و «تنبيه غافل» و «تشويق» و «تبليغ» ايمان و عمل صالح را. بديهى است كسانى كه يكديگر را به حق سفارش مىكنند، خود بايد طرفدار حق و عامل به آن باشند.
در اصل چهارم مساله شكيبايى و «صبر» و استقامت و سفارش كردن يكديگر به آن مطرح است، چرا كه بعد از مساله شناخت و آگاهى، هر كس در مسير عمل در هر گام با موانعى روبرو است اگر استقامت و صبر نداشته باشد هرگز نمىتواند احقاق حق كند، و عمل صالحى انجام دهد و يا ايمان خود را حفظ كند.
قسمتی از پایان نامه خانم محبوبه طاهری (طلبه مرکز تخصصی تفسیر و علوم قرآنی نرجس خاتون سلام الله علیها)