انواع نفقه در اسلام
یکی از مسائلی که در خانواده بسیار مهم است بحث اقتصادی آنکه یکی از موارد آنهم نفقه است. نفقه در اسلام اهمیت زیادی دارد و دستورات و روایات زیادی از ائمه (علیهمالسلام)در پرداخت نفقه واردشده که عدم توجه به آن میتواند در خانواده اثر منفی و درنهایت منجر به متلاشی شدن خانواده شود.
“در اسلام سه نوع نفقه وجود دارد :
نوع اول؛ نفقهای که مالک باید صرف مملوک خود کند؛ مثل مخارجی که مالک حیوانات برای آنها میکند.
نوع دوم؛ نفقهای که انسان باید صرف فرزندان و پدر و مادر خود کند، که ملاک در این نوع نفقه مالکیت ومملوکیت نیست بلکه حقوقی است که پدر و مادر و فرزندان برهم دیگر دارند.
نوع سوم؛ نفقهای است که مرد خرج زن میکند، تفاوتی که این نوع حقوق با نوع دوم دارد آن است که در نوع دوم صغیر بودن و فقیر بودن شرط است، ولی در نوع سوم که نفقه زوجه باشد این شروط نیست؛ برفرض اگر زن میلیونر باشد یا درآمد زیادی هم داشته باشد مرد باید خرج آن را بپردازد، و تفاوت دیگر این نوع از نفقه با دو نوع دیگر این است که، اگر شخص در نوع اول و دوم نفقه را نپردازد فقط گناهکار است اما تخلف وظیفه، بهصورت یک دین قابل مطالبه درنمیآید یعنی جنبه حقوقی ندارد. ولی در نوع سوم اگر مرد نفقه زن را نپرداخت، زن میتواند به حاکم شرع مراجعه کند تا حاکم او را ملزم به پرداخت نفقه کند. “
بر نفقه صلح نیز می توان نمود.
قسمتی از پایان نامه خانم زهره صلاحیان (طلبه مرکز تخصصی تفسیر و علوم قرآنی نرجس خاتون سلام الله علیها) با عنوان: نقش دولت اسلامی در حمایت از بنیان خانواده در فقه امامیه وحقوق جمهوری اسلامی