بيت النّور
بيت النّور يا محراب عبادت حضرت معصومه سلام اللَّه عليها
يكى از مدارس علميّه شهرستان قم، مدرسه مباركه ستيه است كه در محلّه ميدان مير و جنب آن ميدان واقع شده و مشهور است كه حضرت فاطمه معصومه سلام اللَّه عليها در دوران اقامتشان در قم - يعنى در فاصله ورود تا وفات - در اين مكان به سر مىبرده و دوران هفده روز نقاهت و بيمارى خود را در آنجا گذرانيدهاند و براى آن مجلّله معظّمه در آن مكان محرابى بوده است كه در آن عبادتمىكردهاند و به گفته بعضىاز اهل تحقيق آن بقعه مباركه را بيت النّور خوانده اند و آن بقعه جزء خانه موسى بن خزرج بوده و او از آن حضرت در آنجا پذيرائى مى كرده است.
در ذيل روايتى كه مرحوم مجلسى اعلى اللَّه مقامه در شرح حال حضرت معصومه سلام اللَّه عليها نقل كرده آمده است كه: محراب نماز فاطمه سلام اللَّه عليها تا هم اكنون در خانه موسى بن خزرج موجود است.
مرحوم محدث قمى رضوان اللَّه عليه بعد از نقل اين مطلب مىگويند: فقير گويد: در زمان ما نيز آن محراب موجود است و آن واقع است در محله ميدان مير و معروفست به ستّيه و ستّى، به معنى خانم و بى بى است.
و ما نيز مكرّر به زيارت آن مكان مقدّس رفته ايم. حجره مزبور كه محراب مبارك حضرت معصومه سلام اللَّه عليها در آن قرار دارد، در قسمت جنوبى مدرسه واقع شده است.
اين مدرسه شريف به امر و همّت مرحوم آيت اللَّه العظمى آقاى گلپايگانى قدس سرّه بازسازى شده است.
در پيشانى درگاه شمالى بقعه عبارت: يا فاطِمَةُ اِشْفَعى لى فِى الْجَنَّةِ و در ذيل آن اين بيت ثبت شده است:
اين جايگاه كيست كه آنقدر منوّر است
اين سجدهگاه دختر موسى بن جعفر است.
البته مصراع اول اين شعر موزون نيست و احتياج به تصحيح و تغيير دارد و مىتوان گفت :
اين جايگاه كيست كه اينسان منوّر است اين سجدهگاه دختر موسى بن جعفر است
در پايان اين بحث دو نكته را يادآورى مىكنيم كه هركدام به نوبه خود، مهم، سازنده و قابل توجّه است:
1- دخت بلندمقام حضرت موسى بن جعفر عليه السّلام در مدت هفده روز كه در قم و در خانه موسى بن خزرج اقامت داشته، محراب مخصوصى براى عبادت و نيايش، ترتيب داده بودند و اين درسى بزرگ، براى عموم پيروان مكتب آل محمّد عليهم السّلام به ويژه زنان و دختران مسلمان است كه به نماز و نيايش و بندگى خداى تعالى اهتمام بورزند و آن را امرى سهل و آسان قلمداد ننمايند.
2- الطاف الهى را درباره شيعه بنگريد كه اين بانوى عظمى از دو نقطه شهرستان قم، فيض بخشى مى كند: يكى اقامتگاه چند روزه او و ديگرى خوابگاه هميشگى و مدفن پيكر پاكش. و هر دو مكان از قداست خاصّى برخوردار است و متوسّلان به ذيل عنايت خاندان عصمت و طهارت، گاهى از آن بقعه مباركه و ديگر گاه از اين قبه ساميه و مطهّره، توسل پيدا كرده، دست حاجت و نياز به دربار الهى بلند مىنمايند و مشمول افاضات غيبى پروردگار بزرگ واقع مىشوند.
از رهگذر خاك سر كوى شما بود
هر نافه كه در دست نسيم سحر افتاد
دیده شده توسط نویسنده وبلاگ در کتاب بانوی ملکوت/صص84-86