تدريس و تدرّس
يكى از پايگاههاى اصلى براى تدريس آقايان اساتيد حوزه مباركه علميه، محدوده حرم شريف و مسجد بالاسر و صحن مقدّس و حجرات آن است. اين جريان از ديرزمان تا كنون ادامه داته و برنامهاى رايج و داير بوده است، هرچند مراكز مجهّزى براى تدريس - مخصوصاً به لحاظ عدم مزاحمت سروصدا آماده گرديده و در اين سالها دروس بسيار مهم و پرجمعيّت به آن مراكز سه گانه منتقل شده، ليكن درس گفتن و درس خواندن از محدوده حرم شريف منقطع نگرديده و همواره درسهايى برقرار است. در سابق كه مهمترين درسها در همين مركز باقداست برگزار مىشده است، مثلاً درس مؤسس حوزه، مرحوم آيت اللَّه العظمى حايرى اعلى اللَّه مقامه در مسجد بالاسر و قبةالعلماء بوده كه بعد هم در همانجا دفن شدند.
نيز محل تدريس مرحوم آيت اللَّه العظمى آقاىسيّدمحمّدحجت كوهكمرى رضوان اللَّه عليه، در صحن شريف و مسجد بالاسر بوده است و هماكنون عكسى موجود است كه آن بزرگوار را بر كرسى تدريس در صحن مطهّر و كنار ايوان ساعت، نشان مىدهد.
مركز درسى زعيم بزرگ اسلام، مرحومآيت اللَّه العظمى آقاىبروجردى، بدواً تا ساليان سال در مسجد بالاسر و در تابستان، صحن شريف بوده است. عكس آن بزرگ مرد در حال تدريس، برفراز منبر درس، در كنار ايوان ساعت، موجود و در كتابهاى منعكس شده است، البته در سالهاى آخر عمر شريفشان كه شبستان عالى مسجد خودشان آماده شده درسشان را بدانجا منتقل كردند.
مرحوم آيت اللَّه العظمى آقاى گلپايگانى قدّسسرّه بعد از ارتحال سيدالطائفه آقاى بروجردى قدّس سّره درس خارج خود را از منزل و از مسجد امام حسن عسكرى عليه السّلام به مسجد بالاسر در زمستان و به صحن مطهّر در تابستان منتقل كردند و عكسهاى متنوّع، آن بزرگمرد را در كنار ايوان ساعت بر كرسى درس و در حال تدريس، نشان مىدهد و در بعضى از اين تصويرها صورت سنگ قبرهاى صحن نيز كه قبل از بازسازى صحن شريف بوده، پيداست و به خوبى مشخص است.
بارى، اين جريان ادامه داشت تا وقتى كه بر اثر ازدحام طلاب و فضلا و شاگردان و جهاتديگر، درس خود را منتقل به سالن بزرگ غربى مسجد اعظم كردند. مرحوم آيتاللَّهالعظمى آقاى مرعشى رضوان اللَّه عليه در مسجد بالاسر حضرت معصومه سلام اللَّه عليها تدريس مى كردند و تا پايان عمر، اين برنامه را ادامه دادند و عكسهاى موجود است كه ايشان را در حال تدريس در آن مكان مقدّس، نشان مى دهد.
دیده شده توسط نویسنده وبلاگ(سليماني) در کتاب بانوی ملکوت/صص121-122