حقوق فرزندان در ایام شیر خوارگی
اسلام، دين جامعی است. حتّى براى تغذيه مناسب نوزاد با شير مادر، برنامه دارد. قرآن کریم در این باره می فرماید: «مادران، فرزندان را دو سال تمام، شير مىدهند. (اين) براى كسى است كه بخواهد دوران شيرخوارگى را تكميل كند.»
اگرچه اين آيه بصورت جمله خبريه گفته شده ولى منظور از آن امر مىباشد يعنى، مادران، بايد فرزندان خود را شير بدهند .البته، اين امر وجوبى نيست بلكه استحبابى است يعنى مادران به شير دادن فرزند خود از ديگران سزاوارترند و این حق ابتدا ازآن مادر است. دليل آن اينست كه درآيه 6 از سوره طلاق مي فرمايد: (اگر از شير دادن در سختى قرار گرفتيد پس از ديگرى بخواهيد او را شير دهد) ولیکن، گاهی بر مادر فرزند، شیر دادن به فرزندش واجب می شود وآن زمانی است که فرزند جز از سینه ی مادر ارتزاق نکند یا اینکه تنها با شیر مادر بتواند زنده بماند یا کسی غیر از مادر برای شیر دادن به طفل پیدا نشود .
سپس مدت شيردادن را بيان مىنمايد: دو سال تمام كه 24 ماه است و جهت اينكه (كاملين) «تمام» را آورده با اينكه دوسال اين معنا را مي رساند اينست كه گاهى به كمتر از دو سال هم دو سال گفته مىشود . همچنین، در رابطه با ارزش شیر مادر، از پیامبر گرامی اسلام نقل شده، هیچ شیری برای نوزاد با برکت تر و بهتر از شیر مادر برای او نیست .1
قستی از پایان نامه خانم رضوان اكبري(طلبه مرکز تخصصی تفسیر و علوم قرآنی نرجس خاتون سلام الله علیها)
1.محمد بن یعقوب کلینی، گزيده كافى، همان،ج 5 ص : 197