حقوق مالی زوجین در قرآن
حقوق مالی زوجین در قرآن
یکی از حقوقی که در نظام خانواده ی اسلامی برای زوجه تعیین شده ،حقو ق مالی است .هر چند که هر یک از طرفین نسبت به اموال ودارایی های خود مالکیت تام دارند ولی زوجه در طول زندگی با همسر از نظر مالی کاملاً وابسته به مرد است . قانون خلقت برای اینکه زن ومرد را بیشتر به یکدیگر نزدیک کند وکانون خانوادگی را استوار سازد زن ومرد را نیازمند به یکدیگر آفریده است .از جنبه ی مالی مرد را نقطه ی اتکاء زن قرار داده است واز جنبه ی آسایش روحی زن را نقطه ی اتکاء مرد قرار داده است .
شاید سر اینکه مردان حاضرند با گشاده دستی نیازهای مادی زندگی همسر را فراهم کنند این باشد که زن با فراغ خاطر موجبات آرامش همسر وفرزندان خویش را فراهم کند و در صورت امکان یکی از آنها مغلوب تلاشها وخستگیها نباشد تا بتواند آرامش دهنده ی روح دیگری باشد ودر این تقسیم کار، آنکه بهتر است در معرکه ی کار وارد شود مرد است وآنکه بهتر می تواند آرامش دهنده ی روح دیگری باشد زن است .1
البته زوج نیز از نظر مالی حقوقی دارد ولی این حق مربوط به بعد از وفات همسر می باشد نه در حین زندگی زناشویی،در طول زندگی مشترک ولو اینکه زن ثروت هنگفتی هم داشته باشد ،مرد حق هیچگونه بهره برداری از ثروت وسرمایه ی زن را ندارد. لذا در نقطه ی آغاز زندگی مشترک اسلام پرداخت مهریه را برمرد واجب کرد ودر ادامه زن را واجب النفقه ی مرد قرار داد وبعد از وفات همسر زن راجزء وارثان متوفی قرار داد. تنها حقی که در این رابطه برای مردان در نظام اسلامی لحاظ شده حق ارث بردن از همسر است.
برگرفته از پایان نامه خانم رضوان اكبري(طلبه مرکز تخصصی تفسیر و علوم قرآنی نرجس خاتون سلام الله علیها)
1. مرتضی مطهری، نظام حقوق زن در اسلام،چاپ 31 ،تهران ،انتشارات صدرا ، 1380 ص210