محدّث قمى
مفاخر قم
محدّث قمى
محدّث بزرگوار، مرحوم آقاى حاج شيخ عباس قمى اعلى اللَّه مقامه الشريف از اركان علم حديث و روايت در اعصار اخير، بلكه خود ركن اصلى در اين موضوع به شمار مىرود. او در سال 1249 هجرى قمرى در شهرستان قم پا به دايرهوجود نهاد و چون ايّام كودكى را پشت سر نهاد، شروع به تحصيل علوم دينى كرد و تا سال 1316 هجرى قمرى همچنان در قم سرگرم اندوختن علوم اهلبيت عليهمالسّلام بود. در آن سال به عراق رفت و در نجف به مرحوم حاج ميرزا حسين نورى اعلى اللَّه مقامه متّصل شد و شدّت پيوند و رابطه بين اين استاد و شاگرد پيدا شد و محدّث قمى استفاده فراوان از آن بزرگوار كرد، تا در سال 1320 هجرى قمرى كه استادش از دنيا رفت او هم به قم مراجعت كرد و سرگرم تحقيق و تأليف شد. در سال 1332 هجرى قمرى به مشهد مقدس رفت و در آن ارض اقدس، ساكن گرديد و به كار تأليف و تصنيف و درس اخلاق و موعظه اشتغال داشت و در مدرسه ميرزا جعفر كه در مجاورت بقعهمباركه است، براى طلاب درس اخلاق مىگفت. در حالاتشان نوشتهاند كه: حدود هزار نفر در محضر شريف او حضور مىيافتند و آن بزرگوار، نزديك سه ساعت يكسره به افادات خود ادامه مىداد و مستمعين با اقبال تامّ و توجّه كامل، سخنان او را استماع مىكردند. رسم او اين بود كه كتاب حديث را با خود مىآورد و عين عبارت مبارك روايت را با سلسله سند آن از روى كتاب مىخواند و به شرح آن مىپرداخت.
چند موضوع در زندگى اين مرد بزرگ بسيار قابل توجّه است:
1- استقامت و پشتكار او در زندگى. او چنان اهتمام به امر تأليف و تصنيف داشت كه تمام عمر خود را وقف آن كرده بود و هيچگاه در كار خود سستى نكرد و حتى در سفرهاى خود و در بين راهها هر جا اندك فرصتى پيدا مىشد، او سرگرم كار خود مىگرديد و يكى از بزرگان گفته است:"در بيابان او را ديدم كه وقتى ماشين حامل ايشان خراب شده بود و مشغول اصلاح و تعمير آن بودند، او مشغول نوشتن بود."
2- موفّقيّت ايشان. او به راستى از موفّقترين علما و محدّثين اعصار اخيره است، زيرا در عمر شصت و پنج ساله خود علاوه بر تربيت نفوس بسيار 33 جلد كتاب ارزشمند مطبوع و چاپ شده دارد، كه بعضى از آنها خود دو جلد يا سه جلد است، چنانكه كتاب گرانسنگ “سفينةالبحار” دو جلد قطور است و كتاب پرارزش “الكنى و الالقاب” او سه جلد مىباشد، و 17 كتاب تمام شده دارد كه چاپ نشده و 11 كتاب دارد كه موفق به اتمام آنها نشده و ناتمام مانده است. ضمناً كتابهاى اين روحانى بزرگوار از اتقان و استحكام خاصّى برخوردار است و عموم طبقات از آثار قلمى او بهرهمند و برخوردارند.
صفحات: 1· 2