مصاديق هم كفوي
ذکر مصادیقی از هم کفو بودن در عصر کنونی
از جمله عوامل، هم کفو بودن، چه از لحاظ شرعی و چه از لحاظ اخلاقی، عُرفی و منطقی عبارتند از:
1 همتایی در ایمان
ایمان یکی از ارکان مهم قوام و دوام زندگی محسوب می شود و با وجود ایمان واقعی، بسیاری از مشکلات از میان می رود، چراکه مؤمن باور دارد با صبر، پیش خداوند مأجور بوده و این ایثار و گذشت بی پاداش نخواهد ماند.
اینجا است که باید تا می توانیم اعتقاداتمان را نزدیک ساخته و با تقرب آن درک بیشتر نسبت به همدیگر ایجاد خواهد شد.
فرض کنیم دو زوج به خاطر مشکلات اقتصادی با هم اختلاف داشته باشند، زن به خاطر چشم و هم چشمی، از شوهرش بیش از توان مالی او درخواستی را داشته باشد و او را در فشار قرار دهد و از او بخواهد به هر نحو ممکن خواسته او را اجابت کند و شوهر با منطق به او یادآوری کند و بگوید: «اگر من خواسته تو را برآورده کنم لازمه اش تجاوز به حقوق دیگران و غصب مال دیگری است و سرانجام این کار دخول در آتش جهنم خواهد بود، با این منطق اگر زن معتقد به خدا و روز جزا باشد، نصیحت دلسوزانه شوهر در او تأثیر گذاشته و او نفس سرکش را در جای خود خواهد نشاند.
از این سخن، نتیجه می گیرم که تفاهم اعتقادی زوجین و ایمان آنها، نقش ارزنده ای در رفع موانع و مشکلات زندگی زناشویی ایفا می کند.
2 همتایی در سن
اصولاً هرچه سن به هم نزدیک تر باشد تفاهم بیشتر خواهد بود به طور مثال دو بچه هنگامی که بازی می کنند هرچه سن آنها به هم نزدیک تر باشد از بازی بیشتر لذت می بردند و در صورتی که این بچه نتواند با هم سنّ خود بازی کند در طول زمان از بازی کردن خسته شده و با بهانه های مختلف اسباب ناراحتی اطرافیان را فراهم می کند.
و این چنین است در سایر موارد مثل دوست هم سن، از آنجایی که عواطف و سلیقه ها و درک انسانها متفاوت است در صورتی که تفاوت سنی زیاد باشد این اختلاف سلیقه ها بیشتر نمود خواهد کرد
و احتمال مصالحه کمتر خواهد بود از این رو در صورت مراعات نکردن این قاعده تفاهم و همگونی شدن نیز مشکل خواهد بود ولو اینکه ممکن است در چند مورد محدود، این تفاهم خیلی بیشتر بوده باشد.
البته اختلاف سن مرد با زن یکی از شرایط ایجاد ازدواج مطلوب است نه همه آن. لذا در مواردی ممکن است باشد که سن زن و مرد هنگام ازدواج یکسان و یا زن از مرد بزرگ تر بود و این طبق توافق زن و مرد صورت گرفته و مشکلی نیز به همراه نداشته باشد. طبعا رعایت دیگر شرایط و محاسن ازدواج مطلوب می تواند این نقص را بپوشاند.
3 همتایی در دانش
یکی دیگر از ویژگی هایی که در بهتر شدن زندگی مشترک مؤثر است همتایی در دانش است به این معنی که در انتخاب همسر آینده دانش و علم او را نیز لحاظ کنیم و اینجا دو سؤال پیش می آید:
1 نقش سواد و دانش در سرنوشت انسان چقدر است؟
2 آیا بهتر است همسری که انتخاب می کنیم با سواد باشد یا فرق نمی کند؟
مردم عوام، بی سوادی را مانند کوری می پندارند یعنی همان گونه که انسانهای کور از دیدن یک سلسله واقعیات خارجی محروم اند اشخاص بی سواد نیز از درک بعضی از واقعیات عاجزند یعنی اگرچه دوست دارند آن واقعیات را درک کنند اما چون درک آن به علم و دانش بستگی دارد لذا محروم اند و برای اینکه بتوانند درک کنند باید باسواد شده و از طریق علم آن واقعیات را لمس کنند.
قرآن کریم نیز با این استناد که خود مردم نیز بین عالم و جاهل فرق می گذارند می فرماید:
«… ْ هَلْ یَسْتَوِی الَّذینَ یَعْلَمُونَ وَ الَّذینَ لا یَعْلَمُونَ إِنَّما یَتَذَکَّرُ أُولُوا الْأَلْبابِ: … یعنی آیا آنهایی که می دانند با آنهایی که نمی دانند یکسان هستند تنها خردمندان متذکر می شوند و همچنین پر واضح است که فرق علم با جهل، مثل فرق نور با ظلمت و تاریکی است».
خداوند متعال می فرمایند:
«… قُلْ هَلْ یَسْتَوِی الْأَعْمی وَ الْبَصیرُ أَمْ هَلْ تَسْتَوِی الظُّلُماتُ وَ النُّورُ: … ای پیامبر به مردم بگو آیا کور و نابینا، با بینا یکی است و آیا تاریکی ها با نور یکی است».
همانطور که مشاهده می شود قرآن مجید مثل علم و جهل را، مثل نور و ظلمت می داند و پند و درک را در سایه علم می داند.
ديده شده توسط سليماني(نويسنده وبلاگ) در كتاب ازدواج از دیدگاه قرآن و سنت،ص61