نطفه جنگ صفین
سالروز شروع جنگ صفین
نطفه جنگ
مقدمات جنگ صفین از زمانی آغاز شد که امام علی(ع) به خلافت رسید. زیرا امام(ع) در ابتدا خواست عبدالله بن عباس را به حکومت شام بفرستد و نامهای به معاویه نوشت و در آن، ضمن آگاه کردن او از این که مردم بدون مشورت او عثمان را کشتند، اما اکنون از روی مشورت و اجتماع، او را به خلافت انتخاب کردهاند، از او خواست تا همراه اشراف شام به مدینه بیاید.
در یکی از نامههایی که امام علی(ع) به معاویه نوشت اینگونه آمده است که : “بیعت من یک بیعت عمومی است و شامل همه افراد مسلمین میباشد، اعم از کسانی که در موقع بیعت در مدینه حاضر بوده و یا کسانی که در بصره و شام و شهرهای دیگر باشند و تو گمان کردهای که با تهمت زدن قتل عثمان نسبت به من میتوانی از بیعت من سر پیچی کنی . همه میدانند که او را من نکشتهام تا قصاصی بر من لازم آید و ورثه عثمان در طلب خون او از تو سزاوارترند و تو خود از کسانی هستی که با او مخالفت کردی و در آن موقع که از تو کمک خواست وی را یاری نکردی تا کشته شد.” اما معاویه پاسخی به نامه نداد.
پس از خاتمه جنگ جمل، امام(ع) در کوفه مستقر شد و کوشید معاویه را به اطاعت قانع کند.
آغاز جنگ
سرانجام سپاه امام(ع) در مرز روم، در شمال عراق و سوریه با سپاه شام برخورد کرد. امام(ع) مالک اشتر را به سوی آنها فرستاد و به او تاکید کرد که به هر روی نباید آغازگر جنگ باشد. با آمدن مالک، سپاه شام درگیری را آغاز کرده و دو طرف به نبرد با یکدیگر پرداختند. پس از آن، سپاه شام عقب نشینی کرد.
برای برخی سوال بود که امام علی(ع) چگونه با اینان که مسلمان هستند میجنگد، در حالی که پیامبر (ص) فرموده بود: “ما مامور به جنگ هستیم تا وقتی که شهادت به توحید بدهند، در آن وقت، جان و مالشان در امان است.” که عمار یاسر به این افراد چنین پاسخ داده بود: “این سخن درست است، اما اینان اسلام نیاوردهاند، در باطن کفر میورزیدند تا امروز که اعوان و انصاری پیدا کردهاند.”
تعداد کشته شدگان
بیشتر مورخان گفتهاند: از طرفین هفتاد هزار نفر کشته شدند که از این تعداد، چهل و پنج هزار نفر از لشکر معاویه و بیست و پنج هزار نفر از لشکر امام علی(ع) بودند.
از جمله شهدای سپاه امام علی (ع) بیست و پنج نفر از بدریون(کسانی که در جنگ بدر در رکاب پیامبر اسلام(ص) جنگیدند) بودند که در جنگ صفین به دست شامیان کشته شدند.از جمله:
عمار یاسر
خزیمه ذوالشهادتین
هاشم بن عتبه
سهیل بن عمرو انصاری
عبدالله بن کعب مرادی
ابوحازم بجلی
یعلی بن امیه
دیده شده توسط نویسنده وبلاگ در کتاب تبلیغ