وجوب ازدواج در دوران كنوني
فوریت ازدواج
وجوب ازدواج در دوران كنوني
اولين مرحله براي فراهم شدن زمينه هاي يك ازدواج آسان و با موفقيت، موضوع وجوب ازدواج براي جوانان است. شايد مناسب باشد كه قبل از پرداختن به اين مبحث، ازدواج را ازنظر احكام اسلام مورد بررسي قرار دهيم؛ يعني بر اساس احكام پنج گانه واجب، مستحب ،مباح، مكروه و حرام، بدانيم ازدواج در زمره كداميك قرار ميگيرد؟
در نگاه اوليه ازدواج «يك مستحب مؤكد » جلوه مي نمايد، اما با نگاه دقيق تر در مي يابيم فقهاي اسلام در هر پنج بخش احكام خمسه، به مسأله ي ازدواج پرداخته اند؛ يعني ازدواج گاهي واجب، گاهي مستحب، گاهي مباح، گاه مكروه و گاه حرام گرديده است! زيرا ازدواج در شرايط و افراد مختلف حكم متفاوتي پيدا خواهد كرد. چنانكه ازدواج با محارم «حرام» است و در مقابل اگر كسي به دليل عدم كنترل غريزه جنسي به معصيت بيفتد، ازدواج بر او «واجب» است.
در شرايط كنوني جامعه و با توجه به توسعه ارتباطات و تهاجم فرهنگي رسانهها، مي توان امر ازدواج را از اهم واجبات به شمار آورد؛ زيرا متأسفانه لغزشگاههاي فراواني بر سر راه جوانان كشورمان ايجاد گرديده است به طوريكه در اين شرايط واقعاً «در جواني پاك بودن شيوه پيغمبري است». بر اين اساس اگر جواني احساس كند قادر به كنترل غرايز جنسي خود نيست، امر ازدواج بر او واجب است و به طور طبيعي طبق فتواي فقها، اين جوان راهي جز مبادرت به ازدواج ندارد.
با اين مقدمه مي توان گفت براي بخش زيادي از جوانان جامعه ي ما ، ازدواج حكم واجب را دارد. البته نبايد به گناه و خطا افتادن را صرفاً در مسائل جنسي و گناهان كبيره دانست؛ زيرا تأثير منفي مجرد ماندن جوانان و غليان شهوت در وجود ايشان موجب مي شود با حالات ناشي از اين مسئله در واجباتشان خللي ايجاد شود. مثلاً جوشش غريزه جنسي، توفيق كسب علم و يا عبادتي با حضور قلب را به او نميدهد و گاه در پي سر خوردگي ها و بيم به گناه افتادن، از روابط اجتماعي خود مي كاهد و رفته رفته تأثيرات رواني اين رفتار ، موجب عصبي شدن و تندخويي او مي گردد.
از تأثيرات جانبي ناشي از اين مسأله مي توان بي ميلي به كار و فعاليت، به درس و مطالعه و بيميلي به معاشرت و مصاحبت با همسالان، اقوام و دوستان نام برد. هرچند موارد ياد شده از گناهان به شمار نمي آيد، اما اين ناهنجاري مقدمات گناهاني را در انسان بوجود ميآورد.ژبايد خاطر نشان ساخت كه سوابق ديني ، مذهبي، تقوا و رشد فكري ما نمي تواند هميشه نگاهدارنده ما از لغزشها باشد. هر چند تقوا در شرايط معمولي مانع از لغزش انسان ها ميشود، ولي در شرايط بحراني كنوني كه ميدان لغزشها بسيار گسترده شده است، نه تنها تقوا، چه بسا عصمت هم توانايي مقاومت در مقابل وسوسه هاي شيطاني را ندارد. چنانكه در قرآن به اين نكته صريحاً اشاره شده است.
ديده شده توسط سليماني (نويسنده وبلاگ) در كتاب “مطلع مهر"ص21