پی آمدهای احیای کاپیتولاسیون
4آبان ماه سالروز اعتراض و افشاگری حضرت امام خمینی (رحمة الله علیه) علیه پذیرش کاپیتولاسیون
1. تبعید امام خمینی
اقدام جسورانه امام خمینی بر ضد منافع نامشروع آمریکا، هیئت حاکمه را وادار ساخت، شتابزده و بزدلانه، اقدام به دستگیری و تبعید امام به ترکیه کنند. به دنبال آن، اعتراضها و اقدامهای مسلحانه آغاز گردید که به قتل حسنعلی منصور از مسببان تصویب لایحه کاپیتولاسیون انجامید. امام خمینی در مصاحبهای در پاریس در سال 1357 درباره تبعات مخالفتش با لایحه کاپیتولاسیون فرموده است: «پانزده سال قبل که شاه قصد داشت به دستور امریکا، لایحه مصونیت مستشاران امریکایی را به تصویب برساند، من این خیانت شاه را نسبت به ملت ایران در طی یک سخنرانی و صدور یک اعلامیه محکوم نمودم و ملت ایران را از این سیاست استعماری مطلع ساختم، که پس از چند روز مرا از ایران، پس از آن که شبانه به منزلم در قم حمله کردند، دستگیر و سپس به ترکیه تبعید نمودند. و در آنجا هم دولت ترکیه تحت فشار افکار عمومی از دولت ایران خواست که محل تبعید مرا کشوری غیر از ترکیه قرار دهد، که سرانجام به عراق تبعید شدم و سرانجام پس از حدود پانزده سال، دولت عراق تحت فشار شاه، مخالفت خود را با فعالیتهای اسلامی من علیه رژیم سلطنتی و شاهنشاهی ابراز کرد و از این جهت، تصمیم گرفتم که به کویت که یک کشور اسلامی است بروم. تا در آنجا در محل مورد اقامتم تصمیم بگیرم و با داشتن ویزای آن کشور، دولت کویت از ورود من به آن کشور جلوگیری نمود و به ناچار به فرانسه آمدم».
2. نقص استقلال و حاکمیت ایران
تصویب لایحه کاپیتولاسیون، در واقع نقض آشکار استقلال و حاکمیت و حیثیت ملی ایران بود. ازاینرو بود که هر که ماجرای این لایحه را میشنید، نسبت به دولت و شاه خشمگین میشد. قبح این مسئله تا جایی بود که امام خمینی از آن به «سند بردگی ملت ایران» تعبیر کرد.
3. هجوم گسترده امریکاییان به ایران
اعطای مصونیت قضایی برای مستشاران امریکایی که بعدها خانوادههای آنان و نیز کارکنان غیرنظامی را هم دربرگرفت، هزینه های سنگینی بر دولت و دوش مردم ایران تحمیل کرد؛ به طوری که تنها بین سالهای 1970 تا 1978 میلادی، تعداد امریکایی های حاضر در ایران از کمتر از هشت هزار نفر به حدود پنجاه هزار نفر رسید.
4. فساد فرهنگی و اخلاقی
حضور گسترده امریکاییها در ایران و برخورداری آنان از مصونیت قضایی، زمینه مناسبی برای افزایش جرایم و اشاعه فساد فراهم ساخت. تعارضهای فرهنگی موجود و رفتار اهانتآمیز آنان نسبت به آداب و رسوم جامعه مسلمان ایران، حس مذهبی مردم را میآزرد و موجب اوجگیری احساسات ضدامریکایی می گردید. پایان کاپیتولاسیون در ایران سه ماه پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران، با تصویب شورای انقلاب، دولت موقت لایحه کاپیتولاسیون را لغو کرد. امریکاییان که تا قبل از آن در ایران همهکاره بودند، از شنیدن خبر لغو این لایحه وحشتزده شدند و برای باقی مانده آنان در ایران محدودیتهای زیادی ایجاد شد. نکته درخور تأمل این است که چند ماه پس از آغاز سلطنت محمدرضا پهلوی در سال 1320، فعالیت مستشاران امریکایی در ایران شروع شد و چند ماه پس از سقوط او، فعالیت این مستشاران پایان یافت. این نکته خود گواه دیگری بر وابستگی ذلیلانه محمدرضا پهلوی به امریکا بود.
دیده شده توسط نویسنده وبلاگ در کتاب تبلیغ