تحليل عملكرد اقتصادي دولت در مديريت دوگانه تورم وركود
کرسی آزاد اندیشی با عنوان” تحليل عملكرد اقتصادي دولت در مديريت دوگانه تورم وركود” توسط مرکز تخصصی تفسیر و علوم قرآنی نرجس خاتون (س )برگزار شد .
به گزارش مدیر مرکز تخصصی تفسیر و علوم قرآنی نرجس خاتون (س)، دکتر محمد رضا حیدری استاد ارائه دهنده، در این کرسی آزاد اندیشی که به همت دبیرخانه کرسی های آزاداندیشی حوزه هاي علمیه استان وابسته به دفتر تبلیغات اسلامی اصفهان با حضور حجت الاسلام علیرضا ناجی دبير جلسه، با بيان حديثي از فرمایش مولی علی(ع)که فرمودند: ” اضرب(اضربوا) بعض الرای ببعض یتولد منه الصواب” گفت: اگر به این اوضاع کشور اعتقادی نداشته باشیم از این که هست روز به روز براساس منطق آنتروپی بدتر خواهد شد .
وی افزود: به همین خاطر، باید مبنا رو تضارب آراء و تعاطی افکار قرار دهیم تا عمق مسئله اول برای خودمان آشکار شود و بعد بتوانیم برای خانواده ، دانشجویان، طلبه ها، مردم و جامعه حرفی داشته باشیم و بتوانیم در چهار راه های تصمیم گیری مانند دوم اسفند ماه به طور صحیح انتخاب کنیم.
استاد ارائه کننده بحث اظهار داشت: سؤالی مطرح می شودکه آیا اساسا عدالت چیست؟ چند هزار سال است که بشر، بخصوص کسانی که خود را به عنوان مصلح معرفی می کنند و یا رییس جمهور، نماینده مجلس و یا افرادی که تصمیم دارند ضمام قدرت را در یک جامعه به عهده بگیرند، شعار عدالت می دهند، اما واقعاً عدالت چیست؟آیا عدالت برابری است؟آیا عدالت، تامین نیاز می باشد؟ آیا عدالت كارايي است؟ آیا عدالت استحقاق است ؟ آیا عدالت شایستگیست؟ آیا عدالت حق می باشد؟ اما آنچه مشخص است این است که عدالت مبتنی بر یک مفهوم به نام حق است، پس شش یا هفت مبنای عدالت، وجود دارد و تکلیف ما را با مساله ای به نام آزادی اقتصادی، مالکیت اقتصادی، نقش دولت و نقش بازار مشخص می کند.
وي افزود: مثلا کیکی داریم به نام کیک اقتصاد با تولید ناخالص داخلی GPDو درآمد ملی خوب . حال اگر سهم دهک پایین جامعه ، یعنی فقیرترین ها، مثلا 3% از کل این کیک باشد. و دو سیاست پیش رو باشد، یکی اینکه کیک را که مثلا 100کیلوگرم است را به هر قیمتی شده به 200کیلوگرم برسانیم یعنی در آمد ملی را بالا ببریم ولو اینکه سهم 10% اول به جای 3% بشود 1%.اما کیک اقتصاد رشدش خیلی سریع باشد.یا نه راه دوم را اجرا کنیم؛ و سهم 3% دهک اول رو به 4% برسانیم؛ اما رشد کیک اقتصاد کاهش یابد . پس نوع نگرش ما، شعارهای اقتصادی نامزدهای ریاست جمهوری و مجلس می شود.
استاد ارائه دهنده خاطر نشان كرد: اگر خواستیم مسئله اقتصادی کشور را بررسی کنیم، آیا به نظر شما مسئله ما درون اقتصاد است، یا درون سیاست، یا درون فرهنگ.یعنی اینکه ما خواستگاه را فرهنگی بدانیم یا سیاسی یا اقتصادي.
در ادامه، طلاب دیدگاه های خود را این گونه بیان نمودند: 1- بحث فرهنگ سازي است، اينكه در شرايط نابسامان اقتصاد كنوني وظيفه تك تك افراد چيست؟ چه تخصصي بايد داشته باشيم تا بتوانيم تاثير گذار باشيم. 2- نابرابري و توزيع نقدينگي اصلاح گردد.كه شرايط نابسامان اقتصادي راه ورود به بازار كار و توليد را بسته است. 3- اصلاح وضعيت بيكاري قشر تحصيلكرده جامعه. نيمي از اشخاص در جايگاه اختصاصي خود مشغول به كار نيستند. 4- بودجه بندي هاي غلط و فساد ها بايد اصلاح گردد. كه تمامي اين عوامل ضربه اي محكم به اقتصاد كشور زده اند.
حجت الاسلام علیرضا ناجی دبیر جلسه کرسی نیز در جمع بندی مطالب ارائه شده توسط استاد و طلاب گفت: چند نکته ای که به طور جدی در عنوان کرسی به آن پرداخته شد ؛ یکی تحلیل عملکرد اقتصادی دولت و بحث رکود و تورم بود که دولت سیاست های دو گانه دارد. آقای روحانی شعارشان این بود که چرخ هسته ای باید بچرخد و چرخ سانترفیوژ هم بچرخد تا چرخ زندگی مردم هم بچرخد . این شعار ، شعار جذابی بود و خیلی ها به دنبال این شعار رفتند وقتی بحث برجام مطرح شد و اینکه خیلی از سیستم های اتمی بسته شود ، در کوچه و بازار هم که مصاحبه می شد می گفتند ما خیلی هم به این بحث ها نیازی نداریم ، سفره ما کوچک شده ، در واقع از عوامی که در کوچه و بازار بودند همه با اینکه فعالیت های هسته ای ما محدود شود، موافق بودند. نکته بعدی بحث اقتصادی دکتر نیلی تئورسین اقتصادی دولت است که در ابتداي کار گفتند ادبیات اقتصادی باید ادبیات اقتصادی جهانی شود؛ چون تحریم داریم، باید به وسيله مذاکره با قدرتهای جهانی این تحریم ها کم شود تا فشار از اقتصاد برداشته شود و با اینکه لایحه رفع موانع تولید هم برای مجلس آماده کردند و به قول استاد بزرگوار همه تخم مرغها را در سبد مذاکره گذاشتند، ولی ثمره ای نداشت.