تعامل مثبت مسیحیان با مسلمانان در صدر اسلام
مسلمانان از همان آغاز ظهور اسلام با مسیحیان آشنا بودند. در میان برخی قبائل عربی همچون بنی تغلب[1]، بنی اسد، طی[2] و غسان[3] مسیحیانی وجود داشتند. همچنین در شهرهای مکه و طائف مسیحیانی زندگی میکردند[4].
در سال هفتم بعثت جمعی از مسیحیان نجران[5] که خبر ظهور پیامبر اسلام در مکه را شنیده بودند به محضر ایشان رسیدند تا در اینباره تحقیق کنند[6]. پیامبر نیز آیاتی از قرآن را برای آنان تلاوت کرد. به قدری این آیات در دلهای آنان اثر کرد که اشک از چشمانشان جاری شد و به این ترتیب به پیامبر ایمان آورند. جمعی از کفار مکه که از این پیشآمد ناراحت شده بودند، به سرزنش آنان پرداختند. اما این جمع تازه مسلمان توجهی به سخنان آنان ننمودند[7]. خداوند در مورد این مؤمنان آیات 52-55 سوره قصص را نازل کرد[8] خداوند در این آیات میفرماید: کسانى که قبلًا کتاب آسمانى به آنان دادهایم به آن [قرآن] ایمان مىآورند و هنگامى که بر آنان خوانده شود مىگویند: «به آن ایمان آوردیم اینها همه حق است و از سوى پروردگار ماست ما پیش از این هم مسلمان بودیم» آنها کسانى هستند که به خاطر شکیباییشان، اجر و پاداششان را دو بار دریافت مىدارند و بوسیله نیکیها، بدیها را دفع مىکنند و از آنچه به آنان روزى دادهایم انفاق مىنمایند و هر گاه سخن لغو و بیهوده بشنوند، از آن روى مىگردانند و مىگویند: «اعمال ما از آن ماست و اعمال شما از آن خودتان سلام بر شما (سلام وداع) ما خواهان جاهلان نیستیم!».
قرآن در آیات دیگری رفتار مثبت مسیحیان حبشه را هنگام شنیدن آیات قرآن بیان میکند. هنگامی که آزار و اذیت کفار نسبت به مسمانان به اوج خود رسیدن پیامبر به جمعی از مسلمانان دستور داد که به حبشه مهاجرت کنند. لذا جمعی از مسلمانان همراه با جعفر بن ابى طالب و عبد الله بن مسعود و عثمان بن مظعون به حبشه نزد نجاشى رفتند. وقتى مشرکین خبر دار شدند، عمرو بن عاص را با جمعى به حبشه فرستادند تا مسلمانان را به مکه برگردانند. نجاشی در برابر این درخواست، ابتدا مسلمانان را طلبید تا از آنان در باره دینشان پرس و جو کند. پس از این که به محضر نجاشی رسیدند در ابتدا عقیده اسلام را درباره حضرت مسیح و حضرت مریم بیان کردند. سپس نجاشی از آنان درخواست کرد که آیاتی از قرآن را برای او تلاوت کنند. آنان نیز آیات ابتدائی سوره مریم را برای آنها تلاوت کردند، در حالى که از همه طرف، کشیشان و راهبان و سایر بزرگان نصاری حضور داشتند و گوش مىدادند. هنگامی که آیات قرآن را میشنیدند حقیقتى تازه براى آنان مکشوف گشته و اشکهایشان فرو مىریخت[9]. آیه شریفه «وَ إِذا سَمِعُوا ما أُنْزِلَ إِلَى الرَّسُولِ تَرى أَعْیُنَهُمْ تَفِیضُ مِنَ الدَّمْعِ مِمَّا عَرَفُوا مِنَ الْحَق» (مائده/83) تصویر بسیار زیبائی را از واکنش مثبت کشیشان مسیحی در برابر شنیدن آیات قرآن میدهد. بر این اساس خداوند در این آیات میفرماید: و هر زمان آیاتى را که بر پیامبر (اسلام) نازل شده بشنوند، چشمهاى آنها را مىبینى که (از شوق،) اشک مىریزد، بخاطر حقیقتى که دریافتهاند آنها مىگویند: «پروردگارا! ایمان آوردیم پس ما را با گواهان (و شاهدان حق، در زمره یاران محمد) بنویس.
_________________________
[1] تاریخ ابن خلدون ج3ص322
[2] تاریخ یعقوبی ج1ص336
[3] تاریخ ابن خلدون ج1ص263
[4] افکار و آراء فی الحوار المسیحی الاسلامی و العیش المشترک ص56
[5] نجران شهری در یمن که در راه مکه قرار دارد. مردم این دیار بت پرست بودند که به دست شخصی به نام فیمیون مسیحی شدند. دائرة المعارف الشیعیة العامة
[6] الحوار الاسلامی المسیحی ص113
[7] الجامع لاحکام القرآن ج6ص256
[8] البحر المدید ج4ص260
[9] امتاع الاسماع ج4ص363-365
رونوشت از: khodayemasih.blog.ir