عقل و هوش از صفات همسر خوب
صفات يك همسر خوب
عقل و هوش
بعد از دینداری، عقل و زیرکی از مهمترین شرایط همسر خوب است.
اداره و تداوم زندگی و پیمودن راه راست و حل مشکلات زندگی کار سادهای نیست. اگر دو همسر با هم تفاهم داشته باشند و موقعیت یک دیگر و شرایط و امکانات زندگی را خوب درک کنند میتوانند زندگی را بر پایه صحیحی استوار سازند و به انجام وظیفه مشغول باشند و به کانون خانواده صفا و محبت و گرمی دهند و با عقل و درایت مشکلات را حل و فصل نمایند.
همسر عاقل امکانات خانواده و شرایط و اوضاع زندگی را خوب درک میکند، توقعات بیجا و بلند پروازی ندارد تا همسرش را در فشار قرار دهد.
اکثر اختلافات خانوادگی و کشمکشهای زندگی، معلول جهالت و نادانی زن و شوهر یا یکی از آن هاست. هرچه عاقلتر باشند بهتر میتوانند همسرداری کنند و وسیله آسایش و خوشی خود را فراهم سازند و از اختلافات و مشکلات بکاهند. همسر عاقل گذشت و بردباری دارد و با بهانههای کوچک و جزئی زندگی را متلاشی نمیسازد.
به علاوه، عقل و هوش زن و شوهر در فرزندانشان نیز تأثیر دارد، فرزندان خانواده خوش فهم و با هوش، غالباً باهوش و زیرک میشوند، و برعکس حماقت و نادانی پدر و مادر نیز در فرزند تأثیر دارد. همسر باهوش و عاقل بهتر میتواند در تعلیم و تربیت فرزندانش بکوشد. باری، عقل و درایت یکی از مزایای مهم و بسیار با ارزش محسوب میشود که به هنگام گزینش همسر باید کاملًا مورد توجه قرار گیرد.
امیرالمؤمنین علیه السلام فرمود: «با انسان احمق و نفهم ازدواج نكنيد، زيرا معاشرت با او بلايى است عظيم و فرزندانش نيز ضايع خواهند شد.[1]»
رسول خدا صلی الله علیه و آله به حضرت علی فرمود: «يا على! هيچ فقرى بدتر از نادانى و جهالت نيست و هيچ مالى سودمندتر از عقل نيست.[2]»
حضرت صادق علیه السلام فرمود: «عقل راهنماى مؤمن است.[3]» همچنین فرمود:
«هركس عاقل باشد ديندار است و هركس ديندار باشد داخل بهشت خواهد شد.[4]»
برای تشخیص هوش فرد نیز راه هایی وجود دارد.
[1]. وسائل الشيعه، ج 14، ص 56:« ايّاكم و تزويج الحمقاء فانّ صحبتها بلاء و ولدها ضياع»
[2]. كافى، ج 1، ص 25:« يا على لافقر اشدّ من الجهل و لا مال اعود من العقل»
[3]. همان:« العقل دليل المؤمن»
[4]. همان، ص 11:« من كان عاقلًا كان له دين و من كان له دين دخل الجنة»
ديده شده توسط سليماني (نويسنده وبلاگ) در كتاب “انتخاب همسر"ص102