فضیلت زیارت حضرت معصومه سلام الله علیها
ا ز جمله زیارات مسلّم و مأثور از خاندان وحى، زیارت حضرت فاطمه معصومه سلام اللَّه علیها است. روایات متعدّدى از امامان معصوم در ترغیب و تشویق مردم به زیارت آن حضرت و راجع به اجر و ثواب عظیمى که بر زیارت وى مترتّب است وارد شده است.
علّامه مجلسى اعلى اللَّه مقامه از کتاب تاریخ قم نقل کرده است که حضرت صادق علیه السّلام فرمودند:
اِنَّ لِللَّهِ حَرَماً وَ هُوَ مَکَّهُ وَ اِنَّ لِلرَّسُولِ حَرَماً وَ هُوَ مَدینَهُ وَ اِنَّ لأمیرَالْمُؤمِنینَ حَرَماً وَ هُوَ الْکُوفَهُ وَ اِنَّ لَنا حَرَماً وَ هُوَ بَلْدَهِ قُمْ وَ سَتُدْفَنُ فیها اِمْرَأهٌ مِنْ اَوْلادى تُسَمَّى فاطِمَهُ فَمَنْ زارَها وَجَبَتْ لَهُ الْجَنَّهَ. قالَ علیهالسّلام ذلِکَ وَ لَمْ تَحْمِلْ بِمُوسى اُمُّه؛ راستى که براى خدا حرمى است و آن مکّه است و براى رسول خدا حرمى است و آن مدینه است و براى امیرالمؤمنین حرمى است و آن کوفه است و براى ما حرمى است و آن شهر قم است و به زودى زنى از اولاد من به نام فاطمه در آن سرزمین دفن مىشود، پس هرکس او را زیارت کند، بهشت بر او واجب خواهد شد.
امام صادق علیه السّلام این را فرمود در حالى که هنوز مادر موسى بن جعفر علیه السّلام به آن حضرت حمل بر نداشته بود.
اهمیّت مقام این بانوى مکرّمه و عنایت خاصّى که روى زیارت آن حضرت است از این روایت به خوبى ظاهرمى شود،زیرا:
اوّلاً زمانى امام صادق علیه السّلام از این مکرّمه و زیارت او سخن مى گوید که هنوز انعقاد نطفه پدر بزرگوار او نشده، چه رسد به خود او.
و ثانیاً از دفن فاطمه معصومه علیهاالسّلام در قم اطّلاع مى دهند و ظاهراً به همین لحاظ قم را حرم امامان قلمداد مىکند در حالى که شهرهاى متعدد داریم که مدفن امامزادگان والامقام و بلکه مدفن امامان است، ولى این وجهه و عنوان را پیدانکردهاند که حرم امامان باشند.
و ثالثاً وعده صریح و قطعى بهشت به زائران قبر حضرت فاطمه معصومه سلام اللَّه علیها داده است.
و این روایت به سند دیگرى نیز آمده و در آنجا عبارت چنین است که: حضرت صادق علیهالسّلام مىفرمایند:
اِنِّ زیارَتَها تَعْدِلُ الْجَنَّهَ؛ زیارت فاطمه معصومه سلام اللَّه علیها معادل و همطراز بهشت است.
ابن قولویه متوفّاى سال ۳۶۷ ه’ق که خود استاد شیخ مفید اعلىاللَّه مقامه بوده نقل کرده است که سعدبن سعد گفته: من از حضرت اباالحسن، امام رضا علیهالسّلام راجع به زیارت فاطمه سلام اللَّه علیها، دختر حضرت موسى بن جعفر علیهالسّلام پرسش کردم. حضرت فرمودند: مَنْ زارَها فَلَهُ الْجَنَّه؛ هرکس او را زیارت کند، بهشت از براى اوست.
و نیز از ابن الرّضا، حضرت جواد علیه السّلام نقل کرده که فرمودند: مَنْ زارَ عَمَّتى بِقُمْ فَلَهُ الْجَنَّه؛ کسى که قبر عمّهام را در قم زیارت کند، بهشت از براى اوست.
از تعبیر عَمَّتى که در روایت حضرت جوادالائمه علیه السّلام آمده به ذهن تداعى مىشود که امام جواد علیه السّلام به داشتن چنین عمّه محترمهاى افتخار مىکند و از اینرو به جاى ذکر نام آن مکرّمه، عنوان عاطفى و زیباى عمّهمن را بهکار مىبرد.
علّامه مجلسى رضوان اللَّه علیه مىگویند: در بعضى از کتب و روایات دیدم که على بن ابراهیم از پدرش از سعد نقل کرده که حضرت على بن موسى الرضا علیه السّلام فرمودند: یا سَعْدُ عِنْدَکُمْ لَنا قَبْرٌ؛ براى ما در نزد شما قبرى است. عرض کردم: جانم فدایت، منظورتان قبر فاطمه بنت موسى علیهماالسّلام است؟ فرموند:نَعَمْ،مَنْ زارَها عارِفاً بِحَقِّها فَلَهُ الْجَنَّهُ.
آرى، منظورم همان است، کسى که او را با شناخت حق و مقامش زیارت کند، بهشت از براى اوست.
دیده شده توسط نویسنده وبلاگ در کتاب بانوی ملکوت/صص75تا79